Spring til indhold

DBP projekter i Mozambique

På denne side kan du finde en oversigt over DBP partnerskaber i Mozambi-que. Nogle partnerskaber har kørt i mange år, andre er i indledende faser. De igangværende partnerskaber er støttet under retningslinjerne for B2B programmet, men siden august 2011 finder reglerne for DBP anvendelse. Oversigten er på engelsk, som er DBP programmets arbejdssprog.  

Tomatproduktion
Danish KnowHow og Machado Holding har et landbrugspartnerskab i Moamba.

Aktive DBP / B2B projekter i Mozambique

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Agriculture

Danish KnowHow Training and Machado Holding

I Moamba, ca. 60 km fra Maputo i Mozambique, ligger en farm, hvor danishknowhow udklækker unge talentfulde iværksættere. Farmen, der strækker sig på 250 hektarer, bruger konceptet ”Incubator” for at støtte iværksættere i hele processen fra idé udvikling til udarbejdelse af forretningsplan og etablering af egen virksomhed. Det er udviklingsarbejde som forenes med bæredygtig forretning på én og samme tid.


Incubatorens grundlæggende elementer:


- Kandidaterne bliver trænet, får viden og generer kapital
- Kandidaterne kan starte egen forretning uden kapital
- De bedste kandidater bliver udvalgt i løbet af processen
- Incubatoren er økonomisk bæredygtig


Læs mere om projektet på: www.danishknowhow.dk

Gemi and Cha Sarl

Gemi og Cha Sarl er et partnerskab, der arbejder med theproduktion, tæt på byen Gurué i Nord Mozambique.

 

Naturmælk and First Natural Choice

Jam production and organic dairy products.

I Maxixe producerer den Mozambikanske virksomhed First Natural Choice, mar-melade lavet af de lokale landmænds egen producerede frugt. Projektet har finansieret produktionsfaciliteterne og workshops hvor arbejderne er blevet træ-net i marmelade produktion og personlig hygiejne.
Al frugten i produktionen er økologisk og produceret uden brug af pesticider. First Natural Choice producerer udover marmelade, også banachips og dehyd-reret frugt.  

Mere information kan findes her:

Køb First Natural Choice produkter på Shop Woodshade 

Besøg ”Arsenia og Åses venner”, en First Natural Choice fond, oprettet af ”fans”.

Læs mere om den danske partner Naturmælk.

Orana Rynkeby and Trevo Mozambique

Målet med projektet og samarbejdet mellem de to virksomheder, er at styrke Trevo Mozambique med teknisk knowhow til at kunne etablere en fabrik, der kan producere både kulsyreholdige og ikke kulsyreholdige drikkevarer. Fabrikken bruger lokale råvarer, når det er muligt og medarbejderne består af lokalt ansatte, som i fremtiden ved projektets udfasning gerne skal bestå af 70 ansatte hvor 50 % vil være kvinder. Råvarerne er af internationale standarder for at kunne eksportere varerne, hvilket også er et af hovedmålene. Mozambique har nemlig ikke nogen produktion selv og importerer juice fra Sydafrika. Med dette projekt kan Mozambique producere deres egen juice til lavere omkostninger, så dem med færre penge også har råd købe sund og kvalitetsrig juice.

I projektsamarbejdet er det vigtigt for Orana at holde fast i sin Code of Conduct og der er derfor implementeret retningslinjer indenfor tvungen arbejdskraft, børnearbejde, diskrimination, foreningsfrihed, løn, korruption og bestikkelse.   

Besøg Oranas hjemmeside: www.orana.eu

Læs om Oranas udfordringer og erfaringer på det internationale marked og få gode råd til hvordan man kan skabe en god CSR strategi i sin virksomhed: www.csrkompasset.dk/orana.

Paradis Is and Evrest & Gouda Gold

UHT Plant: cheese production and processing

DanMoz producerer mejeriprodukterne mælk, yoghurt og ost. Virksomheden er et joint venture mellem virksomhederne Evrets og Gouda Gold, som er i B2B partnerskab med danske Paradis is. På længere sigt vil produktionen også bestå af lang-tidsholdbar mælk, juice og yoghurt i forskellige smags varianter. DanMoz følger de internationale standarder såsom HACCP indenfor fødevaresikkerhed og ISO 22 000.

Derudover fokuserer projektet på udvikling i lokalområdet og fattigdoms-bekæmpelse ved at tilbyde træning til små mejeriproducenter, så de kan styrke deres forretning og skabe flere arbejdspladser. Målet er at skabe 6000 nye ar-bejdspladser.

At forbedre miljøet er også et fokuspunkt, og det bliver gjort ved at bruge økologisk gødning, træ og græs plante programmer samt brand kontrol. Dan-Mozs produkter vil i fremtiden blive produceret ved at bruge grøn energi, og der vil blive installeret Biogas på fabrikken. Snart vil DanMoz også modtage mærk-ningen ISO 14 001. Et andet mål er også at tænke på dyrevelfærden ved at skabe adgang til økologiske mejeriprodukter.

For at sikre en høj kvalitet sender DanMoz syv mozambikanere til træning i Dan-mark. Virksomheden vil reducere importen og øge eksporten i landet gennem udvikling af mejerisektoren i Mozambique.     

Læs mere om Paradis is og Gouda Gold på deres hjemmesider.

Se i denne video, hvordan Gouda Gold osten bliver lavet. Den danske partner, Thor fra Paradis is, medvirkede i et afsnit af ”Black Business” som blev sendt på Dr1. Læs mere om afsnittet her.

Aquaculture and Fisheries

Malawi Carsten and Mbuna

Malawi Carsten er den første autoriseret og lovligt etableret akvarier fisk virksomhed i Mozambique.

Fangst af vilde og opdrættede akvariefisk foregår både i Niassa søen og ved marine kystområder.

Lokale ansatte i Metangula vil blive inddraget fra starten af i indsamling, håndtering, sortering, kønsbestemmelse og pakning af fiskene ved stationen i Metangula.

Dette vil skabe nye muligheder for beskæftigelse i et fattigt landområde.

Fisk opsamles uden brug af toksiner eller andre kemikalier. Dette er bedst for dyrene og er mere miljøvenligt. Hverken naturen eller firskernes omgivelser bliver skadet.

Alle fiskene er manuelt håndfanget af dykkere. Dette sikrer kvalitet.

Fiskene bliver derefter sendt til Maputo for et kort stop for at blive sundhedstjekket, inden de bliver sendt ud over hele verden.

Yderligere information og video om hvordan fiskerne bliver samlet og håndteret findes på vores hjemmeside: www.malawicarsten.dk

Scanfi and Aqua Industries (Mozambezi)

I Cahora Bassa området i Tete regionen producerer Mozambezi tilapiafisk. Regionen tilbyder fremragende klimatiske forholde for akvakultur og projektet har hidtil vist gode resultater. Projektet har skabt beskæftigelse og træning til over 200 mennesker, hvor 75% af arbejderne er kvinder. Desuden er fiskemarkedet i Mozambique i ekspansion, hvilket tegner godt for Mozambezis fremtid.


Læs mere om projektet på: www.mozambezi.com

Design & Crafts

Mescla Design and Vavasati

Production of designer rugs and other interior products.

Vavasatis tæpper er lavet af det stof, som bruges til at lave de lokale 'cabu-lanas'. De flotte og farverige tæpper er håndlavet og vævet ud fra en teknik udviklet af Mescla Design, og sælges i dag i flere danske designer bolighuse, bl.a. Illum.

Siden projektets start har Vavasati udviklet deres produklinie og laver nu også flotte designer stole og lækkert børnetøj i 100 % bomuld.

Projektet har skabt stor udvikling i det lokale område i Xai-Xai, hvor produk-tionen holder til. Noget af virksomhedens overskud går til en lokal fund, som investerer pengene i bl.a. uddannelse, sundhed, religion og vedligeholdelse af vandborehuller.

I provinsen Gaza, hvor Xai-Xai ligger, er antallet af HIV/AIDS smittede det højeste i hele landet. Det har medført at mange børn har mistet deres forældre og derfor må bo hos deres bedsteforældre. Bedsteforældrene er for det meste afhængige af børnene, da de ikke selv har nogen indkomst, derfor ansætter Vavasati også ældre kvinder i området til at arbejde på fabrikken.  

På fabrikken bliver de ansatte trænet i, hvordan de udfører deres arbejde mest ergonomisk. I produktionen stræber de efter at være miljøvenlige. De bruger lokale og naturlige råmaterialer og sørger for at overskud materialer fra én produktion bliver brugt i en anden.

I øjeblikket er projektets store opgave at bygge en ny fabrik, som de selv kommer til at eje, med bl.a. en børnehave, hvor børnene kan blive passet imens deres mødre arbejder.

Læs Udviklings artikel om projektet: Ud af træets skygge. Læs også IPS' artikel: Chic Carpets Link Mozambique, Denmark and, Soon, Brazil.

Services

Kuntkes and HelpMultiservice

Begge partnere specialiserer sig indenfor professionel rengørings service. Samarbejdet fokuserer på at overføre viden og teknologi til Help Multiservice i rengøringsteknikker, HR, arbejdsmiljø, sikkerhed, CSR, salg og marketing og til sidst at udvikle nye services i virksomheden indenfor bl.a. havearbejde. I dag har Help Multiservice 150 ansatte og med projektsamarbejdet, er det målet at dette tal skal stige 20 % på en periode af 5 år samt at indføre sygesikring til alle medarbejderne. 

Besøg Help Multiservices hjemmeside: http://helpmultiservice.com/

 
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind
""

Kontakt ambassadens bistandsafdeling
Tlf. + 258 2148 0000
Fax + 258 2148 0010
E-mail: mpmamb@um.dk