Spring til indhold

Undertegnelsesceremoni af aftalememorandum mellem Lurio Universitetet og den Kongelige danske Ambassade.

Den 14. februar 2014 underskrev den danske ambassadør Mogens Pedersen og Lurio Universitetets (Unilúrio) kansler, Jorge Ferrao et aftalememorandum, som vil lægge grunden for Danmarks og Flanderns fremtidige støtte til Unilúrio. Støtten vil udgøre en vigtig del i den pågående kapacitetsopbygning inden for folkesundhedsernæring og har som overordnet formål at sikre implementeringen af den nationale strategi for bekæmpelse af kronisk underernæring Mozambique.

""

I Mozambique er 43 % af alle børn kronisk underernærede; en situation, der har alvorlige individuelle og samfundsmæssige konsekvenser.I Mozambique er 43 % af alle børn kronisk underernærede; en situation, der har alvorlige individuelle og samfundsmæssige konsekvenser.

Optimal ernæring sikrer en korrekt udvikling af et barns hjerne, kognitive udvikling og kroppens celler, hvilket gør det muligt for barnet at vokse og blive en produktiv voksen, der kan bidrage til samfundsudviklingen. Dårlig ernæring derimod, påvirker barnets fysiske og mentale sundhed, barnet får én svækket resistens og bliver mere modtagelig over for sygdomme under hele dets levetid. Dårlig ernæring hæmmer også udviklingen af barnets fulde intellektuelle kapacitet og indlæringsevne. Dårlig ernæring hæmmer derfor den generelle trivsel i befolkningen og har en bred indvirkning på økonomien og landets samlede produktivitet.

Den økonomiske udvikling og stigende urbanisering i Mozambique har medført yderligere udfordringer for befolkningens ernæringsmæssige tilstand. Kronisk fejlernæring i barndommen har også betydning for udvikling af fedme senere i livet, da underernæring disponerer stofskiftet til at brænde så få kalorier som muligt. Når folk flytter fra landet til de hastigt voksende slumkvarterer omkring landets største byer, indebærer det ofte en kostomlægning til en mere salt- og fedtholdigkost og en mere stillesiddende livsstil. Disse ændringer i kost og livsstil sammen med manglende adgang til rent vand og basale sundhedsydelser, resulterer i en meget dårlig sundhedstilstand for befolkningen i slumområderne fordi fejlernæring og fedme gør folk mere disponerede for både infektionssygdomme og kroniske sygdomme, såsom diabetes og forhøjet blodtryk.

Mozambiques regering anerkender de yderligere ressourcer og styrkede tværsektorielle systemer, som kræves for at styrke ernæringsinterventionerne for at bekæmpe alle former for underernæring. Dette indebærer et stort behov for en stigning i antallet af ernæringsfagfolk, hvilket var en af de vigtigste grunde til at grundlægge en bachelor uddannelse i ernæring ved Unilúrio i 2008.
Støtten fra Danmark og Flandern til Unilúrio vil resultere i en øget optagelse af studerende på bacheloruddannelsen og vil bidrage til at styrke kvaliteten af ernæringsfagligheden ved at fremme uddannelsen af teknisk personale og øge forskningsproduktiviteten, samt udbygge bevidstheden og oplyse om de ernæringsmæssige og fødevaresikkerhedsmæssige udfordringer i Mozambique.

""

Undertegnelsen af aftalememorandummet blev efterfulgt af et guidet besøg på Unilúrios sundhedsfakultet, især instituttet for optometri og farmaci, samt øjenhospitalet.  Der blev også tid til et besøg på Marrere Campus, hvor blandt andet fakultetet for arkitektur og fysisk planlægning og laboratoriet for kemisk analyse og fødevarer blev besøgt.
""

Underskrivelsen af aftalememorandummet blev overværet af studerende og medlemmer af fakultetet for medicin, sygepleje, og farmaci samt borgmesteren for Nampula og Nampula-provinsens direktør for sundhed.

Kontakt Ambassadens bistandsafdeling

Tlf. + 258 2148 0000
Fax + 258 2148 0010
E-mail: mpmamb@um.dk